Den prisbelönta bokbloggen Bokhora har antagit Hans ” Du är vad du läser” Perssons utmaning att lista de författare som man har läst antingen allt eller nästan allt av.  Jag går runt i mitt hus och tittar i bokhyllorna som finns i olika rum. I ett rum är det mängder av barnböcker; efter att ha haft småbarn i huset i mer än tjugo år så är förstås Astrid Lindgrens en favorit. I ett annat rum står skönlitteratur. Så fort jag flyttade hemifrån så gick jag med i olika bokklubbar för att fort få massor av egna böcker. Ganska urskillningslöst damp Månadens bok ner i brevlådan och Bra böckers lexikon fyllde snabbt ut en egen hylla. Sen kom en period då jag insåg att det här går inte. Jag kommer inte att få plats. Jag måste gå ur bokklubbarna och istället bara köpa böcker på bokrean. För att dämpa mig skrev jag små kryss på ”fynden” och ibland förbeställde jag även påsar. Lisa Alther, Inger Alvén och Marilyn French öppnade mitt feministiska hjärta.

Bakom mitt skrivbord står en annan bokhylla och här kan man finna allt från Steinar Kvales Den kvalitativa forskningsintervjun till Joyce McDougalls Kärlekens många ansikten. En psykoanalytisk undersökning av sexualiteten.

Nu går jag till nattduksbordet och där ligger som vanligt en jättehög; Kerstins Ekmans Mordets praktik blandas med Jonas Gardells Jesus, Per Olov Enquists Ett annat liv, Alice Munros Kärlek, vänskap och hat och Isabel Allendes Ödets dotter. Och PD James. Jag älskar deckare emellanåt. Åsa Larsson och Karin Alvtegen (förresten släkt med Astrid Lindgren) är svenska favoriter.

Men allra mest läser jag nog sånt som aldrig publicerats och troligen inte heller kommer att göra det – åtminstone inte av traditionella bokförlag. Det är studenttentor, papers, utkast, förslag, intervjuutdrag, mejls, bloggar, uppsatser, idéskisser, forskningsansökningar, etikprövningar med mera med mera….

Vad säger då allt detta om mig? Kan man definiera mig som person utifrån mitt läsande? Tolka mitt inre, säga något om min personlighet? Njae, möjligen verkar jag väldigt splittrad och ofokuserad. Eller – med en positiv tolkning – öppen, nyfiken och intresserad. Beroende på dagsform väljer jag olika svar. Ett vet jag dock – tråkiga böcker får inte vara för tjocka om man ska läsa i sängen innan man somnar. Vådan av det har en nära kollega berättat om…

Men med böcker omkring sig känner man sig iaf aldrig ensam. Så här vackert sjunger sångerskan Helena Ek, som medverkade på vår julkonsert i lördags med Varbergs kammarkör.

Recommended Posts

No comment yet, add your voice below!


Add a Comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *