Känns det långt bort och främmande att tänka på risken för att smittas av hiv? Ja, för de flesta – åtminstone här i Sverige – känns det nog så. Enligt Smittskyddsinstitutets statistik anmäldes under första halvåret 2009 208 fall med hivinfektion (142 män och 66 kvinnor). Men de konstaterar också en trend med en svag ökning av antalet anmälda fall sedan början av 2000-talet. Totalt finns 8 655 anmälda fall av hiv sedan 1985 (6 031 män, 2 621 kvinnor och tre där uppgift saknas). Av dem lever omkring 5 000 i Sverige idag.

Kanske verkar inte sifforna hisnande om man man jämför internationellt med framförallt vissa länder i världen. Men bakom varje siffra finns ett människoöde. I Tv4:s Nyhetsmorgon presenterades boken Som en osynlig sten i mitt hjärta: en bok om hiv och aids i Sverige och världen. Boken är ett unikt samarbetsprojekt mellan Röda Korset, Lärarnas Riksförbund, SOS-Barnbyar och Leopard förlag. Författare och redaktörer är Donald Boström, fotograf och journalist och Mats Ögren Wanger, journalist och filmproducent.

Bilderna på människorna som drabbats och den korta raden som beskrev hur säger mer än tusen ord.

Som styrelseledamot i WAS (World Association for Sexual Health) känns det särskilt viktigt att uppmärksamma hur sexuella frågor knyts till mänskliga rättigheter. Rätten till kunskap, sin egen kropp och till sjukvård.

För oss alla som sysslar med forskning är det också en viktig dag. Förutom medicinsk forskning så behövs även forskning som rör frågor kring bemötande, sexuella normer och skam- och skuldbeläggande. Samtidigt med adventsljuset tänds ljus för kunskap, öppenhet, framtidstro och hopp.

Och höstmörkret kommer att förändras till vårligt ljus och små lätta moln kommer återigen att ses på himmelen…

, ,

Recommended Posts

No comment yet, add your voice below!


Add a Comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *