Så har också jag sällat mig till skarat som läst, eller läst om, Hjalmar Söderbergs klassiker Doktor Glas. Med tanke på att Kerstin Ekmans nya bok Mordets praktik ligger i högen med årets skörd från bokmässan, så kändes det som en bra start. Men innan dess ska jag även läsa Bengt Ohlssons Gregorius som står i hyllan sedan förra året.

För min del anser jag att det  mest intressanta med Doktor Glas är skildringen av sexualitet och dess konsekvenser för framförallt kvinnor under det tidiga 1900-talet. Man kan bara ana sig till hur provokativ boken måste ha varit när den gavs ut första gången.  Aborter var olagligt, samtidigt som en oönskad graviditet kunde vara ödesdiger för en ung kvinna. Sexualiteten hörde äktenskapet till, även om känslor förstås också kunde spira under andra, mer förbjudna, förutsättningar.

Sen är det väl trist att ett sånt stort steg som ett mord knappt leder till någon positiv förändring alls 😉 Men, å andra sidan, om det hade gjort det så hade väl inte boken ansetts som moraliskt uppbygglig på något sätt…

Nu dags för förberedelser inför en ny vecka på högskolan. Vi får besök av forskaren Erick Janssen från Kinseyinstiutet som jag lärde känna under min gästforskarvisit i USA i våras. Han ska bland annat medverka på kursen Klinisk sexologi på masterprogrammet i sexologi och prata om sexuell lust, framförallt utifrån den hjärnforskning som bedrivs i stor utsträckning på insititutet.

Apropå Helga Gregorius, så finns det många skildringar i konsten av unga och vackra kvinnor som fått män att längta och önska att situationen varit en annan….

Recommended Posts

No comment yet, add your voice below!


Add a Comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *