Så är firandet av Världsdagen för sexuell hälsa över för denna gång och det blev lyckad på många sätt! I Malmö kom det cirka 60 personer till Stadsbiblioteket och mellan föredragen från Habiliteringen Malmö stad, Malmö högskola och RFSU fanns det möjlighet att mingla och lära känna nya personer och knyta kontakter och bilda nätverk. På Facebook finns en sida med foton från dagen.

I Stockholm blev det också bra, särskilt med tanke på den korta tid som fanns till förberedelser inför dagen. I ett samarbete med RFSU, Lafa och Habilitering &  Hälsa höll Malin Idar Wallin i trådarna i ett arrangemang med föreläsare från olika verksamheter: Bosses Råd och Stöd, Unga Rörelsehindrade, Länsverksamheten Ung inom habiliteringen m.fl.

Utifrån mitt uppdrag i World Association for Sexual Health, som alltså är initiativtagare till Världsdagen 4 september, har jag nu blivit invald i en expertgrupp i World Health Organization som ska utarbeta riktlinjer för dem som arbetar professionellt med sexuell hälsa. WHO definierar sexuell hälsa såsom:

… a state of physical, emotional, mental and social well-being in relation to sexuality; it is not merely the absence of disease, dysfunction or infirmity. Sexual health requires a positive and respectful approach to sexuality and sexual relationships, as well as the possibility of haveing pleasurable and safe sexual experiences, free of discrimination and violence.

Sexuell hälsa kopplas också starkt till de mänskliga och sexuella rättigheterna och WHO poängterar att dessa är grunden. Det här är förstås ett otroligt spännande uppdrag och vi får se hur det går att enas kring definitioner och riktlinjer – i utformandet av dessa brukar kulturella och samhälleliga skillnader märkas och det är det som både är lärorikt och utmanande. Första mötet blir i början av oktober i Genève,så då får vi se vad jag gett mig in i!

 

Recommended Posts

No comment yet, add your voice below!


Add a Comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *