Idag fyller Maj-Briht Bergström-Walan 85 år. Hon brukar benämnas som Sveriges första sexolog och har bland annat fått WAS (World Association for Sexual Health) guldmedalj för sina pionjärinsatser för sexualundervisningen i Sverige. Dessutom blev hon medicine hedersdoktor i sexologi vid Uppsala universitet 1996.

Maj-Briht var från början utbildad barnmorska och hade planerat att resa ut som missionär, när hon istället fick uppdraget av Skolöverstyrelsen som expert i samband med införandet av obligatorisk sexualupplysning i den svenska skolan 1955.  Sen kom hon att utbilda sig i sexologi vid det dåvarande mycket kända Masters- & Johnssons i USA. Kanske är hon mest känd för allmänheten för sin medverkan i filmerna om kärlekens språk, och som förra årets sommarpratare i SR.

Jag träffade Maj-Briht första gången för mer än tjugo år sedan och hon ustrålar fortfarande samma kraft, envishet och mod. Säkert var det egenskaper som behövdes då hon bröt upp från sitt långa äktenskap i 40-årsåldern för att leva med en annan kvinna i en tid då det inte var så vanligt att ”komma ut” offentligt som bi- eller homosexuell. Både Helle och Maj-Briht är engagerade i Svensk förening för sexologi och i andra internationella föreningar för sexologi och sexuell hälsa. Idag vill Maj-Briht särskilt uppmärksamma äldres rätt till kärleksliv. Själv säger on att ömhet och kroppslig beröring är otroligt viktigt för henne och att det inte behöver kopplas till ett prestationsfyllt samliv.

STORT GRATTIS, MAJ-BRIHT! Ditt namn kommer att höras länge, länge…. !

, ,

Recommended Posts

No comment yet, add your voice below!


Add a Comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *