I senaste Socionomen (nr 4/09) är temat ungdomar, sexualitet och frigörelse. Det späckade numret innehåller många olika artiklar, reportage och recensioner på temat.

Flera forskare bidrar med artiklar utifrån sina studier, bland annat Ronny TIkkanen om preventiva insatser för killar som har sex med killar, Margareta Forsberg om senmodernitet, kultur och parallella normer, Ove Sernhede om hiphop som mobiliserande folkbildning, Bengt Svensson (nybliven professor vid Malmö högskola btw), Pernilla Ouis om muslimska ungdomar, Björn Andersson om livskunskapens mål och frigörelse, samt mitt eget om unga med intellektuella funktionsnedsättningar.

Allt som allt, många olika infallsvinklar som bidrar till att visa att ungdomar verkligen inte är en homogen grupp, lika lite som "äldre", "funktionshindrade", "studenter" osv. Övrig livssituation, kön, social klass, kultur m.m har förstås stor betydelse!

Temanumret innehåller också en intressant recension av Ungdomar, sexualitet och relationer, en antologi som bidrar med många olika slags perspektiv på ungdomar, en del motstridiga men kanske just därför också viktiga att diskutera.

Unga människor idag benämns ibland som Milleniumgenerationen, och kanske är det det närmast vi kan komma en generell beskrivning. Möjligtvis också att de flesta är musikintresserade, men vad de gillar är förstås också olika! Det här gillar jag iaf….

Recommended Posts

No comment yet, add your voice below!


Add a Comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *