… måste här vara vackert och nu vara skönt." Så står det på väggen i ett rum på Eldorado. Det är ett aktivitets-, kunskaps- och kulturhus i Göteborg för personer med intellektuella funktionsnedsättningar på tidig utvecklingsnivå. Många har dessutom fysiska funktionsnedsättningar.

Här finns ytor som förändras ständigt med hjälp av olika tyger, pinnar, pärlor, spiraler och speglar. I musikrummet hänger vindspel i metall och möjligheter att känna och ta i, spela på olika instrument och lyssna på olika sorters musik.

Jag har träffat eldsjälen Elaine Johansson, som är verksamhetsansvarig för Eldorado och slogs av hennes öppenhet, flexibilitet och ödmjukhet inför livet. Hon har själv en dotter, som nu är 38 år men som befinner sig på en ettårings nivå. Elaine betonar att det inte betyder att man ska möta henne som en ettåring, eftersom hon förstås har mångt flera år av livserfarenheter. Men hennes behov är på den nivån.

Förutom musiken, som har en framträdande plats på Eldorado, betonas taktil stimulering. Det taktila sinnet är vårt största sinne, säger Elaine i en intervju i senaste numret av Socialpolitik (nr. 4/08). Och utan beröring dör man.

Om man vill lyssna på en låt, som känns i hela kroppen så kommer jag att tänka på Atomic Swing och gruppens spelglädje – här och nu, även om det var ett tag sedan sist.

 
Läs även andra bloggar om , ,

Recommended Posts

No comment yet, add your voice below!


Add a Comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *