Det som vi i Sverige tar för givet – att sexualundervisning ska vara obligatorisk i skolan – är för många länder fortfarande en utopi. Under den internationella aidskonferensen i Mexico City berättade president Calderon  under jubel att landet ska inför sexualkunskap i skolan. När det blir sa han dock inget om…

Och Storbritanniens skolminister Jim Knight har nu bestämt att landet senast år 2010 ska ha inför sexualundervisning i skolan.

I USA är det troligen långt kvar tills nåt liknande inträffar. Tillsättandet av Barack Obama som näste president får nog ses som tillräckligt progressivt, men också ett tecken på att allt kan hända så man vet iofs inte.

När jag var på Hawaii 2005 som gästforskare pågick en intensiv massmedial debatt utifrån att en skola på "fastlandet" hade haft sexualundervisning utan att ha fått föräldrarnas tillstånd. Detta skulle istället vara "family values" enligt kritikerna…..

För den som behöver påminnas har Sverige haft obligatorisk sexualundervisning sedan 1955. Även om många är missnöjda med hur den bedrivits genom tiderna och flera kan berätta exempel om lärare som inte alls kände sig bekväma i rollen, så har detta med all säkerhet stor betydelse för svenskarnas syn på sexualitet och samlevnad.

I tidningen Insikt nr. 4/08, som ges ut av Lafa, berättas om ett projekt på Sege Parks förskola i Malmö där barnen får diskutera frågor om livet, kärleken och omvärlden: Vad är kärlek? Kommer barn från Gud? Kan pappor också ha bebisar i magen? osv.  Det är förskolläraren Eva Mathiasson Thorbert som skrivit boken Hjärtestunder – livskunskap i förskolan.

Kunskap om sexualitet är av en mängd skäl ofta förknippad med rädsla. Våga vara rädd med Kent.

Läs även andra bloggar om , ,

Recommended Posts

No comment yet, add your voice below!


Add a Comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *