Så benämner Sören och Yvonne Olsson sin son Ludvig, som föddes för  sjutton år sedan med Downs Syndrom. Han berättade i går i Tv4:s morgonsoffa om hur det var när deras första barn föddes och om alla olika känslor som det innebar att få ett barn, som inte var som de tänkt sig. Nu berättar de om sina erfarenheter i en ny bok med titeln Prins Annorlunda.

Det är viktigt med mångfald bland människor, säger Sören, och ger exempel på situationer där han värdesätter Ludvigs förmåga att till exempel acceptera andra människors känslor utan ifrågasättande. Sören berättar även om alla glädjestunder de haft och har tillsammans för att på så sätt ge en bredare och mer nyanserad bild av vad de innebär att få ett barn med funktionsnedsättning. Annars riskerar okunskap och rädsla att prägla uppfattningarna om konsekvenserna av att få ett barn exempelvis med Downs Syndrom.

Det här påminner mig om mina erfarenheter från tiden i särskolan som kurator, då jag arbetade framförallt med tjej- och killgrupper. Så mycket allmänskligt som togs upp, men också sådant som är konsekvenser av den intellektuella funktionsnedsättningen i kombination med andra människors bemötande.

Här några foton från årets rikskonferens för särskolan, då Sören berättar om sitt föräldraskap och jag var moderator. Mellan 850-1200 personerna gästade Varberg på konferenensen den 7-8 maj i år och föredragshållare var även Jan Björklund, Mats Granlund, Sophie Dow och Bo Hejlskov-Jörgensen. Elever från särskolan sjöng, dansade och spelade. Temat var Det ska va gott att leva!

Läs även andra bloggar om , , ,

Recommended Posts

No comment yet, add your voice below!


Add a Comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *