Så säger påven Benediktus XVI om att använda preventivmedel. Möjilgen kan man använda sig av "säkra perioder" om man befinner sig i "svåra omständigheter". Den katolska kyrkans fortsätta avstånd från preventivmedel är intressant, och möjligt att analysera från olika håll. Ett är ur barnens perspektiv – vad innebär det att växa upp i en tolvbarnsfamilj utifrån sociala, psykologiska och ekonomiska aspekter? Som fyrbarnsmor kan jag inte låta bli att högt erkänna den känsla av otillräcklighet som ofta infinner sig, när det gäller att se varje barns behov och unika situation.

Sen har vi förstås ur kvinnans – med risk för graviditeter óch förlossningar som sliter på kroppen,  eventuella illegala aborter och en tung börda under småbarnsåren.

Men, mannens situation, kanske är mest osynlig men för den skull inte oviktig. Att veta att ett samlag kan riskerar sin älskades hälsa och familjens ekonomiska situation är också tungt. Det finns en mycket känslig och vacker scen med Karl-Oskar och Kristina då de båda vet att hon inte klarar ännu en förlossning och graviditet , och att  de därför måste avstå från samlag. Inte hade de förnekat sanningen om den äktenskapliga kärleken om det hade funnits preventivmedel att använda!

Ur den katolska kyrkans perspektiv kan man förstås ana sig till att detta har att göra med rädslan för den kvinnliga sexualiteten, då påvebrevet skrevs 1968 i en tid då den sexuella frigörelsen stod i centrum.

Kommer att tänka på äktenskapet mellan James Taylor och Carly Simon – det lyser kärlek om dem när de sjunger ihop!

Läs även andra bloggar om , , ,

Recommended Posts

No comment yet, add your voice below!


Add a Comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *