Vi är säkert många som längtar efter ljuset. Ofta symboliserar det öppenhet, klarsynthet, fokus och glädje. Efter en lång vinter eller en svår period i livet, då allt kan kännas mörkt, är det en lättnad när det vänder.

I fredags var det invigning av nya Centrum för sexologi och sexualitetsstudier vid Malmö högskola; en både högtidlig och glad tillställning! Vice rektor Hans Lindqvist klippte det röda bandet och höll tal, tillika  värdfakulteten Hälsa och samhälles dekan Tapio Salonen, professor och senior advisor Sven-Axel Månsson och undertecknad som ny föreståndare. Nu gäller det att kavla upp ärmarna och gemensamt utveckla verksamheten. Till vår hjälp och stöd har vi en styrgrupp under ordförandeskap av professor Lena Lennerhed, Södertörns högskola. Det är viktigt att ha en kompetent och bred grupp att diskutera exempelvis verksamhetsplan och budget med.

En central del av CSS verksamhet är den nya seminarieserien, som inleds med ett besök av professor Don Kulick, Chicago University, den 25/2. Han ska föreläsa om synen på sexualitet och funktionshinder i Sverige och Danmark tillsammans med professor Jens Rydström, Lunds universitet, och jag själv som kommentator. Spännande tillställning, dit många redan anmält sig.

För några veckor sedan var det en annan festlig tillställning, då det danska bokförlaget Jensen & Dalgaard firade nyår tillsammans med författare, redigerare, översättare, illustratörer m.fl. Själv är jag mycket glad över att de lättlästa ungdomsböckerna om Emma (Sofie i Danmark) går så bra i vårt grannland; J & D har nyligen gett ut den femte boken: Sofie ser sort :S. som hittills bara finns på danska.

Detta år är det som vanligt flera spännande sexologikonferenser att se fram emot. Planeringen av NACS2014 i Malmö i september pågår  för fullt, och i sommar blir det dessutom IASR i Dubrovnik. Det fortsatta arbetet inom WHO med riktlinjer rörande sexuell hälsa innebär också en resa till Geneve i juni. Fortare än vi anar är vi redan där, så ta vara på den tid vi har och låt musik och glädje fylla dig!

 

 

Recommended Posts

No comment yet, add your voice below!


Add a Comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *