För en kort tid sedan fyllde Karl Grunewald 90 år. Som fd medicinalråd spelar han en stor roll i den svenska omsorgshistorien, och som en hyllning utkom nyligen vänboken ”Omsorg i förändring” (red. Olov Andersson, Thomas Barrow och Magnus Tideman). Medförfattare är en rad andra viktiga personer, som engagerat sig för och tillsammans med människor med intellektuella funktionsnedsättningar, exempelvis Hans Hallerfors, Karin Barron, Elaine Johansson och Maj-Gull Axelsson.

Karin Barron skriver i sitt kapitel om maktens språk och språkets makt, vilket hon bland annat exemplifierar med en text som hon kallar Omsorgska (nedan ett urval):

Om jag skulle kallas utvecklingsstörd
skulle jag inte ha ett hem
utan
en LSS-insats

Om jag skulle kallas utvecklingsstörd
skulle jag inte enträget försöka bli förstådd
utan
ha fastnat i ett negativt beteende

Om jag skulle kallas utvecklingsstörd
skulle jag inte ha sexuella behov
utan
problem med det sexuella

Om jag skulle kallas utvecklingsstörd
skulle jag inte vara ung eller gammal, kvinna eller man,
utan
utvecklingsstörd

När det gäller sexualiteten visar forskning att det skapats en uppfattning om en slags ”typsexualitet” som gäller just för människor med intellektuell funktionsnedsättning, som om alla individer skulle uttrycka sina behov på samma sätt. Tänk om man såg på smala människor eller på rödhåriga på samma sätt! En förklaring är vår önskan om att kategorisera och förenkla verkligheten så att den blir mer hanterbar. Det komplexa, svårfångade och motsägelsefulla kräver nåt helt annat av oss. Och frågan är om vi är beredda på att möta det?

Till sist ännu en hyllning – nu till Gabriel Forss och hans Katrineholmskör som var minst sagt värdiga andraplatstagare i årets Körslaget! Grattis och välkommen åter till oss i Malmö nästa vecka, nu när du får tid med oss igen!

Recommended Posts

No comment yet, add your voice below!


Add a Comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *