Att flirta, precis som mycket annat socialt samspel, handlar om att tyda signaler, läsa mellan raderna och uppfatta kroppsspråk. Det här är utmaningar för de flesta, i olika grad, men särskilt mycket för personer med Aspergers syndrom.

Journalisten och författaren Inger Jalakas har skrivit boken Sex, kärlek och Aspergers syndrom i två delar. Den första är möjligen mer riktad till anhöriga och personal och den andra direkt till personer med Asperger. Hon kallar del två för en kärleksskola och visar genom konkreta exempel hur man kan förstå och öka sina chanser i kärleksspelet. Budskapet är att det går att kombinera ett lyckligt kärleksliv med Aspergers syndrom!

Andra utmaningar är om möjligt än mer osynliga. Virus som ingen kan se, ta bort eller tolka med det mänskliga sinet. Idag är det den 1 december och dessutom World Aids Day. Fortfarande är spridningen av hiv en fruktad epidemi, som dessutom ofta är förknippad med skuld och skam. Därför uppmärksammas idag även den utsatthet och diskriminering som drabbar människor med hiv – i Sverige och runtom i världen. På RFSU:s hemsida kan man läsa aktuell fakta om viruset och dess konsekvenser.

Elton John är en av dem som solidariserar sig med kampen mot Aids genom att sätta på sig det röda bandet, liksom Bono i U2. Och mina tankar går till Freddie Mercury, som medverkade i Live Aid galan 1985, bara några år innan han själv gick bort.

 , ,

Recommended Posts

No comment yet, add your voice below!


Add a Comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *