På tisdagen lyssnade jag på ett spännande seminarium på EFS-konferensen om sexuella rättigheter som Rosemary Coates, WAS ordförande, inledde och som beskrev hur dessa hör tätt ihop med mänskliga rättigheter. Så är också WHO en viktig samarbetspartner i arbetet med WAS.

Sen blev det äntligen lite uppehåll med regnandet och  Lars-Gösta Dahlöf, docent vid Göteborgs universitet och bland annat nominerad till Kunskapspriset för sina insatser i sexologi, och jag passade på att ta en turistbuss runt i stan under några timmars uppehåll vädermässigt. Överallt hängde banderoller: BEM VINDO Papa Bento XVI – som påminde om det förestående besöket i Portugal av påven.

Under konferensen har vi i WAS styrelsen parallellt arbetat med att formulera ett ”statement” till påven, där vi markerar avstånd till de sexuella övergrepp som skett inom kyrkan och även gällande negativa uttalanden om homosexuella. Mycket kan som svensk kännas som självklara avståndstaganden, men själva formuleringarna har tagit lång tid då det är många länder som ska enas och flera av dessa dessutom är katolska. Det är lätt för oss som åker därifrån till en annan religiös verklighet att uttala oss hårdnackat.

Att det är speciellt att verka i internationella styrelsearbeten kan även vår svenska representant i EFS intyga. Birgitta Hulter har i många år gjort ett gott arbete, men det tar också tid att få kulturkompetens och kunna bemöta, diskutera och arbeta mot gemensamma mål med människor från olika kulturer, skilda kön och åldrar förutom den tvärvetenskapliga och professionella mångfald som också alltid finns inom sexologin.

På kvällen var det galadinner och vi var på Taylor’s Cellar och fick först en guidning i en av de berömda portvinskällare som Porto är kända för. Därefter god middag, trevligt sällskap och sen fotografering på terassen med utsikt över den magiska hamnstaden med de vackra broarna och terakottafärgade gamla byggnaderna. Solen glittrade i Douro River, precis som Osmo Kontulas guldmedalj! Hit skulle jag vilja återkomma – på semester och i solsken!

Recommended Posts

No comment yet, add your voice below!


Add a Comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *