Häromkvällen sändes programmet Sex, love och rullstol i Kunskapskanalen (sänds i repris imorgon torsdag kl 22). Utgångspunkten var en fransk dokumentär som handlade om rätten till sexualitet oavsett om man har en funktionsnedsättning och även om rätten till sexassistenter. Det här debatterades med hetta efteråt i den svenska tv-studion, som bland annat bestod av Sosso Heitanen och Johan Nordansjö under diskussionsledning av Özz Nujen.

Har man som funktionshindrad verkligen rätt att nyttja andra människor som säljer sina kroppar, undrade Sosso? Nej, svarade hon sig själv, självklart inte och dessutom är det olagligt i Sverige att köpa sex.

Herman Grafström tyckte inte om "Florence Nightangale-blicken" hos den holländska sexassistenten som hjälper de "stackars funktionshindrade" som ingen annan vill ha…  De flesta vill väl ändå ha sex med en person som man är tillsammans med och där båda åtrår varandra. Vem har bestämt att personer med funktionshinder anses så oattraktiva?

Men både Johan Nordansjö och Sahar Mosleh tyckte det var självklart att man som funktionshindrad ska ha hjälp även med sexualiteten, om man inte klarar det på egen hand. Det är inte alla förunnat att få både kärlek och sex.

Ingrid Sjöstrand från Frösunda assistans tyckte det var svårt att svara på frågan vad svenska personliga assistenter får/ska göra eller inte. Det finns inga tydliga regler, sa hon, och ingen ska behöva känna sig tvingad. Men om man gör det ska man heller inte behöva bli baktalad. Det "enklaste" dilemmat handlar om när ett par behöver hjälp att få komma till sängen och till svåraste om när en enskild person behöver hjälp med sexuell tillfredsställelse.

Det är bra att locket lyfts på en känslig och svår fråga, men jag anser att det är viktigt att inte enskilda personliga assistenter hanterar den på egen hand. Ofta är det unga, outbildade personer  utan handledning, som jobbar allra närmast en annan människas privata sfär. Självklart är detta en ledningsfråga, som bör hanteras av så kunniga personer som möjligt. Kanske ett etiskt råd skulle tillsättas till och med?

Leave the body, leave the mind….

Läs även andra bloggar om , , ,

Recommended Posts

No comment yet, add your voice below!


Add a Comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *