Så uttryckte sig konstnären Ernst Billgren i en intervju i P3 imorse. Jag funderade på det hela dagen och till slut måste jag hålla med – i alla fall om man tolkar det som att träna, träna tills du kan det och tro under tiden på dig själv!

I forskningen handlar mycket om att lära sig olika vetenskapsstilar – en sorts nycklar som du kan öppna dörrar med. I stort handlar det om formen för kvalitativ forskning respektive kvantitativ forskning, sen finns det olika stilar inom varje "genre". Just nu håller jag på och skriver en artikel utifrån APA stilen – The American Psychological Association. Det innebär inte enbart att skriva referenserna på ett särskilt sätt, utan även om en särskild stil i val av uttryck, precision och form.

Ernst Billgren menar att alla konstnärliga och kreativa yrken kräver träning. Enbart en liten del handlar om talang. Det är intressant, tycker jag, utifrån hur vi också formas till forskare utifrån träning. Samtidigt är det en balansgång – hur ska kreativiteteten, nytänkandet och progressionen premieras om det först och främst handlar om form och stil om en artikel ska godkännas för publikation? Var kommer nya rön, nya banbrytande tankar och idéer då in?

Inför det nya året skulle jag vilja önska mig själv och alla andra forskare mod – både att våga tänka nytt, men också att våga lära nytt, även om nån annan har tänkt det förut… Det är nämligen inte lätt att att inte vara originell heller…

Greetings from space handlar om ensamhet, säger Amanda Jensen. Ensamhet är på många sätt forskarens vardag, även om inte heller det är helt sant.

Läs även andra bloggar om , , ,

Recommended Posts

No comment yet, add your voice below!


Add a Comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *