…var ett av Groucho Marx, ( (1890-1977) amerikansk filmkomiker, berömda citat. Det kan man ju hålla med om när vi bevittnar intresset för utbildning i sexologi. Det märkliga är dock att kvinnor är i majoritet när det gäller att läsa teorier om sexologi – och frågan är då vad män är intresserade av…
Nåväl.

Idag har jag varit en av cirka 150 inbjudna gäster till Campus Varbergs 5-årsjubileum. De firade både de tillbyggda nya lokalerna och den enorma utveckling som skett sedan starten. Som vision och mål hade man 700 studenter och idag är det redan 1500 som studerar på olika utbildningar i Varberg, bland annat genom ett samarbete med olika högskolor i landet. 

En av invigningstalarna var Anders Källström, vd vid Västsvenska Industri- och handelskammaren, som föreläste under rubriken "Magiken i ett välskött nätverk". Hans beskrivning av akademin var, iofs med breda penslar, en verksamhet som präglas av djupdykning i gyttjepölar där man fastnar i "djup" kunskap och producerandet av kunskap för kunskapens skull. Absolut inte av tillämpbara skäl.

Jag kunde inte låta bli att protestera och försöka nyansera hans uttalandet. Idag är det mycket svårt att beskriva akademin i homogena termer; beroende på institution, fakultet, högskola/universitet, ämnesområde etc. så är skillnaderna milsvida vad gäller mål, riktning och verksamhet. Vilket inte är lika slagkraftigt i retoriska termer…

I Malmö högskolas visionsdokument framgår att högskolan strävar efter att bli Europas främsta professionsuniversitet. Den s.k. Malmömodellen ska formas genom en gränsöverskridande profilering där en aktivitetsbaserad pedagogik understödjer handlingskompetens både inom och mellan forskning, undervisning och olika yrkesområden.

Så kanske är det inte konstigt att det är just här som nordens första masterprogram i sexologi startats. Kanske kommer även ett samarbete mellan Varbergs Campus och Malmö högskola utvecklas ytterligare just vad gäller även detta ämnesområde… vi får se.

Imorgon är det invigning för allmänheten, med olika evenemang och underhållning. Då ska jag bland annat lyssna på Anna-Lena Brundin, stå-upp-komiker. Och nu passar det bra att lyssna till Ola Magnell – som vanligt kan jag inte säga riktigt varför.

Recommended Posts

No comment yet, add your voice below!


Add a Comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *