RFSU:s skolsajt framgår att detta är tusentals elevers åsikter om den svenska sexualundervisningen. Hans Olsson, ansvarig för skolfrågor på RFSU och redaktör på skojsajten, skriver i sin ledare utifrån resultaten från Röda korsets ungdomsförbunds kampanj:

"Alla lärare behöver grundläggande kunskap om sex och samlevnad. De möter frågorna varje dag – på olika sätt. Den kunskapen behöver de få på lärarutbildningen. "

Sverige har sedan länge varit ett föregångsland när det gäller obligatorisk sexualundervisning och det här är förstås trista resultat. Min uppfattning är att dagens unga lever i ett mer komplext samhälle än någonsin tidigare och att det därför är viktigt att bereda tid för kunskapsförmedling, diskussion och reflektion.

Resultaten i Sven-Axel Månssons och min studie Sex överallt, typ?! visar att dagens unga vill ha samtal med vuxna om den ökande sexualiseringen i samhället och då är det vårt ansvar att fatta den utsträckta handen. Ett sätt är att erbjuda vidareutbildning i sexologi på högskolenivå, både på grund- , avancerad och förhoppningsvis inom de kommande åren även på forskarnivå.

Unga människor har rätt att både vara kära och att  bara vara vänner… och att få prata om det, fundera över det och känna efter hur det känns. Då ökar förutsättningarna för att livet ska kännas bra.

Recommended Posts

No comment yet, add your voice below!


Add a Comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *