Jag läser nu den nya reviderade upplagan av John H. Gagnon och William Simons klassiker "Sexual Conduct" (2005) . Första upplagan skrevs för mer än trettio år sedan och ändå är mycket av innehållet både aktuellt och användbart fortfarande. Men betänk att den skrevs före hiv/aids, internet, före Viagra….  så mycket som idag starkt förknippas med sexualitet på många sätt!

Även om boken på många sätt ses som ett milstolpe vad gäller beskrivning av sexualitetens sociologi, så sa Simon i en intervju som Ken Plummer i förordet berättar om: "after all these years, the one conclusion I have come to is that there are no permanent significant truths about sexuality".

Det man som forskare ser, ser man genom de teoretiska glasögon som man valt. I mycket av den forskning som jag hittills medverkat i har Gagnon och Simons teorier om sexuella script varit användbara. På så sätt kan samhälleliga och kulturella aspekter analyseras och beskrivas genom att se att som Gagnon sa "there are many ways to become, to be, to act, to feel sexual. There is no one human sexuality, but rather a wide variety of sexualities".

Möjligen finns det nåt universellt och tidlöst i känslan av att "vara din"….

Läs även andra bloggar om , ,

Recommended Posts

No comment yet, add your voice below!


Add a Comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *