… hinner det hända mycket. När man ser tillbaka på de sexualpolitiska reformer och lagar som genomförts kan vi bara ana oss till de människoöden som är förknippade med dessa; både de som kämpade för förändringarnas genomförande och för dem som drabbades av oresonliga lagar.

Exempelvis är lagen om förbjudandet av försäljning och information om preventivmedel, som fanns i början på 1900-talet, en sådan. Förutom välkända Elise Ottesen Jensen, som kämpade för flera på sin tid sexualradikala reformer, var Hinke Bergegren en annan person som pläderade för användandet av preventivmedel i början av 1900-talet.  Hans definition av "frigjorda män" är värd att beakta än idag! Hinke sattes i fängelse för dessa åsikter…

Lyssna gärna på Svt Arkiv om röster som inte längre finns bland oss, men som fortfarande har stor betydelse för hur tillvaron ser ut  i dagens samhälle.

Igår sändes 123 saker (som varje svensk bör veta), som då handlade om sexualitet, i Svt. Det var intressant att se vad som rankades som viktiga saker i vår nutidshistoria, och hur de rankades (om nu 1:an ska symbolisera det viktigaste). Själv skulle jag nog sätta just frågan om preventivmedel som etta:

1. Den sexuella revolutionen
2. Aids
3. Abortören Josefsson
4. Homosexualitet
5. Sexköpslage
6. Gummibutikerna
7. Elise Ottosen Jensen
8. Den svenska synden
9. Kris i befolkningsfrågan
10. Byxmyndig

Kommer att tänka på Dinga, linga Lena och hur olika man tolkar den texten, nu som vuxen och då som tonåring…

Läs även andra bloggar om , ,

Recommended Posts

No comment yet, add your voice below!


Add a Comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *