Är hemma med hes hals och korrekturläser mitt kapitel "Man kramas mest" om unga med intellektuella funktionsnedsättningar, kärlek och sexualitet, som ska ingå i Studentlittereraturs nya antologi om ungdomar och sexualitet (red. Chris Magnusson & Elisabeth Häggström-Nordin). I första versionen skrev jag funktionshinder, men sen beslutade Socialstyrelsens terminologiråd att ändra till funktionsnedsättning. Begreppet handikapp är skrotat helt och ska ersättas med funktionshinder, som numera alltså står för konsekvenserna av en nedsättning, och därmed betyder nedsättning själva skadan, sjukdomenm dvs det som förut hette funktionshinder. Låter det krångligt? Ett är i alla fall säkert och det är att man inte ska använda utvecklingsstörning. Det är många ungdomar som reagerat mot det ordet och själv brukade jag prata om vi "normalstörda" som möter utvecklingsstörda" …

Ska precis beställa Lars Grönvik och Mårten Söders (red.) nya antologi  "Bara funktionshindrad? : funktionshinder och intersektionalitet" ( 2008) och här används alltså funktionshinder…

Men det är en relativt lång process från det att författaren skriver sin artikel, kapitel och/eller bok till dess att den ligger färdig i handeln. Och då kan terminologin ha hunnit ändras!

Nånting som däremot inte tar lång tid det är för unga musiker att nå sina fans via nätet! Nu har min sons band Marissa Burns Trey mer än 100 000 nedladdningar på sin hemsida, där man kan lyssna på deras musik. Och alldeles nyss  fick han veta att de kommit med som ett av de tio band i Bandit-tävlingen. Det är lyssnarna som röstar fram vinnaren genom att trycka på lyssna och sen på den femte stjärnan, för det är högsta betyg!

Här en annan låt med David och hans kompisar!

Läs även andra bloggar om , ,

Recommended Posts

No comment yet, add your voice below!


Add a Comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *