Närmare 100 personer från Danmark, Finland, Estland, Norge, Sverige och Island samlades äntligen på den årliga nordiska konferensen i sexologi som denna gång var i Reykjavik – världens nordligaste huvudstad- alltifrån praktiker till masterstudenter och professorer! Det blir nästan som lite av en familjefest, då många har känt varandra länge men ändå ses sällan.


Här Sven-Axel Månsson, professor vid Malmö högskola, Jack Lukkerz, masterstudent och styrelseledamot Svensk förening för sexologi (SFS), Kattis Öberg, psykolog/fil.dr. och sekreterare i SFS och jag.

Gert-Inge Brander, fd ordf RFSU och jag. Det var extra roligt att ses igen, eftersom senaste tillfället var vid förbundets rikskonferens 2003 då jag hade äran att få årets pris.

Vilken spännande sago-ö, med ändlösa mörka lavafält, bergtoppar dolda i moln, ömsom regn, ömsom sol och rykande varma källor som plötsligt springer upp ur den svarta marken! Men Reykjavik har också en alldeles egen sky-line vid vattnet, och överallt verkar det byggas nytt.

Den enda utflykten som jag hann att åka på var till Blue Lagoon  – ett magiskt, bad i heta källor i solnedgången! Här plaskade alla sexologerna omkring, andlösa av den märkliga och fantasiska upplevelsen!

Men trots allt var det inte för den spännande naturens skull som vi rest till Island, utan för att utbyta de senaste erfarenheterna kring forskning, utbildning och klinisk verksamhet. Programmet var späckat både med stora föreläsningssessioner och parallella föreläsningar, för att så mycket som möjligt skulle hinnas med på dessa dagar.

För oss vid Malmö högskola kändes det extra roligt att kunna presentera både vårt forskningsprogram Sexualitet, kön och socialt arbete, samt vårt nya masterprogram i sexologi. Hittills är vi det enda landet i norden som har ett masterprogram, och som dessutom tydligt knyter an det till forskningen som bedrivs vid vår fakultet.

 

Sven-Axel föreläser om "Sexuality on the move" – en exposé över utvecklingen av forskning och utbildning vid Malmö högskola. Han presenterade olika teman och projekt inom forskningsprogrammet Kön, sexualitet och socialt arbete, vars bredd och djup imponerade på många.

Själv föreläste jag om en pilotstudie om studenterna på  vårt masterprogram i sexologi och kopplade resultaten till organisation av utbildning på olika nivåer, breddad rekrytering vad gäller fler män och fler professioner samt till en diskussion kring spänningen mellan fältet och akademin. Jag återkommer till detta i ett annat blogginlägg!

Givetvis kretsade även mycket kring den kommande världskonferensen i sexologi, WAS,  i Göteborg 2009. Det är mycket som ska planeras och det är många viljor som ska tillgodoses. Förhoppningen är att locka deltagare även från länder som annars inte har möjlighet att göra långväga resor, genom stipendier. Docent Lars-Gösta Dahlöf är president för världskonferensen och föreläste även om den utbildningsverksamhet i sexologi som bedrivits vid Göteborgs universitet under trettio år.

Till sist lite glamour vid den avslutande banketten – alla är nöjda och trötta och tacksamma mot Islands styrelse som anordnat en så välarrangerad konferens!

Esben Esther och jag

Läs även andra bloggar om , ,

Recommended Posts

No comment yet, add your voice below!


Add a Comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *